• Foto

  • Digitale fotografie


  •  
  • Praktische Info
  •  

 

 

 

Je hebt nu een digitale fotocamera, maar hoe maak je er goede foto’s mee? Met een digitale fotocamera vol automatische mogelijkheden zijn de foto’s niet zomaar automatisch geslaagd. Fotografie is een deel techniek, maar ook creativiteit.

Wil je leren kijken en de wonderlijke wereld vanuit een fotografische hoek (her)ontdekken? Dan is de opleiding digitale fotografie iets voor jou. Hier ontdek je, via praktische oefeningen en theoretische toelichtingen, de vele mogelijkheden en eventuele beperkingen van de digitale fotografie en je toestel. Je maakt foto's rond specifieke thema's en leert op die manier je blik te verruimen en het fototoestel op een correcte manier te hanteren. We zorgen voor inzicht, voor esthetisch aanvoelen en we verkennen de heel diverse vormen van fotografie. We vormen geen beroepsfotografen, maar wel kundige fotoliefhebbers.

In de opleiding Digitale fotografie worden 3 modules (van 60 lestijden) aangeboden. 

Digitale fotografie 1: In deze module maak je kennis met de verschillende aspecten van de digitale fotografie. Je leert werken met het diafragma, sluitertijd, iso waarde, witbalans, scherptediepte, perspectief, ... Daarnaast leer je begrijpen wanneer je de keuze moet maken en hoe je in die situatie jouw fototoestel het beste instelt. Aan de hand van praktijkgerichte opdrachten oefen je de concrete situatie in, om zo tot betere resultaten te komen. Je leert aan de hand van oefeningen om beter te kijken en mooiere composities en beeldkaders te maken.

Digitale fotografie 2: Deze vervolgmodule is de volgende stap in het gebruik van je digitaal fototoestel. Je combineert het inzicht in de digitale fotowereld met een zeer praktijkgericht programma. Aan de hand van technische en creatieve opdrachten verdiepen we ons verder in de digitale fototechnieken. We werken hier rond thema's om beter te leren kijken naar de wereld. We bespreken en evalueren de opdrachten, om het leerproces van creatief fotograferen te begeleiden.

Digitale fotografie 3: Hier gaan we nog een stap verder. Het sleutelwoord is creativiteit, je gaat op locatie fotograferen in bijzondere en/of originele omgevingen. Je leert werken met professionele flits- en witbalanstechnieken. We werken hier themagericht, uit een uitgebreid gamma van onderwerpen. Hier verdiep je je verder in de geheimen van de fotografie.

Atelier beeld: Deze cursus is een combinatie van digitale fotografie en lightroom samen en richt zich op cursisten die al ervaring hebben opgedaan en zich verder willen bekwamen tot een hoger niveau. Je verdiept je zowel technisch als creatief verder in specifieke deelgebieden van de digitale fotografie. Daarna bewerk je de foto's met het programma Lightroom. 

Digitale fotografie voor jongeren +16: Praktijkgerichte cursus, je gaat aan de slag met je eigen digitale camera. Je krijgt de nodige technische kennis: diafragma, sluitertijd, ISO, scherptediepte,brandpuntafstand, ... Met de juiste technieken en doordachte composities kan je zelf prachtige beelden maken.

NIVEAU

De modules 'Digitale fotografie' uit de beroepsopleiding '”Multimedia operator” horen thuis in het studiegebied “Grafische communicatie en media”. Alle modules worden ingedeeld als onderwijs van de derde graad van het technisch secundair onderwijs. 

BIJKOMENDE INFORMATIE

De opleiding omvat ook een paar fototochten en diverse foto-opdrachten. Omwille van praktische redenen worden sommige van de foto-uitstappen in de opleiding op een zaterdag of zondag ingepland. Dit gebeurt steeds in overleg met de cursisten.

Per module Digitale fotografie wordt er minstens 1 les nabewerking voorzien: hiervoor maken we gebruik van Photoshop en/of Lightroom. Het is dus aan te raden over een eigen laptop + software (deze kan via de school aangekocht worden) te beschikken.

 

 

CERTIFICAAT / DIPLOMA

Na elke geslaagde module ontvang je een deelcertificaat.

VERVOLGMOGELIJKHEDEN

Na het volgen van de opleiding 'Digitale fotografie' kan je nog verder met aanvullende modules, zoals Digitale beeldverwerking (Lightroom) of Digitale beeldverwerking (Photoshop). 

 

 

INSTAPVOORWAARDEN

Je kan starten in deze opleiding vanaf minimum 16 jaar en ouder. 

Digitale fotografie 1: Voorkennis van fotografie is niet vereist. Kennis van een beeldbewerkingsprogramma (zoals Photoshop) is ook niet vereist. Goed kunnen werken op een PC wel.

Digitale fotografie 2: In het bezit zijn van het deelcertificaat van module 1.

Digitale fotografie 3: In het bezit zijn van het deelcertificaat van module 1 en 2.

Atelier beeld: In het bezit zijn van het deelcertificaat van digitale fotografie 1, 2, 3  en van digitale beeldverwerking Lightroom. 

Gebruik van eigen laptop is aanbevolen. 

 

 

 

DUUR VAN DE OPLEIDING

Elke module heeft een duur van 60 lestijden en start in september of januari.

Je volgt één lesmoment per week: 's avonds van 18.30 u. tot 21.30 u. 

LESPLAATS

Je kan de lessen volgen op campus Jef Denyn of campus De Nayer  

RECHT OP

  • Vlaams opleidingsverlof: Ja
  • Opleidingscheques: Ja        

Voor meer info zie de rubriek Vragen.

(ON-LINE) INSCHRIJVEN?

Inschrijven kan op het secretariaat. Weet je welke module je kan volgen of start je in module 1, dan kan je online inschrijven. Wens je meer informatie, heb je specifieke vragen, ...? Kom langs op het secretariaat op campus De Nayer of campus Jef Denyn.

KOSTPRIJS

Je betaalt € 1,50 per lestijd, voor een module van 60 lestijden bedraagt dit € 90. Onder bepaalde voorwaarden kan je van een (gedeeltelijke) vrijstelling van het inschrijvingsgeld genieten. (Zie in de rubriek "Vragen": vrijstelling van inschrijvingsgeld). Naast het inschrijvingsgeld betaal je nog € 5 voor het gebruik van het elektronisch leerplatform per schooljaar.

PROGRAMMATIE