• Mode 

  • Dameskleding


  •  
  • Praktische Info
  •  

 

 

 

Je leert stap voor stap de basistechnieken van het naaien: de maat opnemen, een patroon tekenen / overtekenen, knippen, stikken en strijken. Je leert vakkunding werken op een naai- en overlockmachine. Je maakt onder begeleiding van een ervaren leerkracht je eigen kledingstukken met de juiste technieken en op een kwalitatieve manier.

In de opleiding Dameskleding worden 8 modules (van 120 lestijden) aangeboden. In elke module realiseer je één of meerdere kledingstukken. Je start met de module Basis naaien. Vervolgens is het aan te raden om de modules Rok/Pantalon en Blouse/Jurk te volgen.

Basis naaien
In deze module leer je de basisknepen van het naaien onder de knie te krijgen. Daarnaast maak je kennis met diverse technieken en vaardigheden. Je maakt onder begeleiding eenvoudige werkstukken zoals een barbecue-schort, een rechte rok (patroon getekend op basis van eigen maten) en een badjas of kamerjas.

Rok/Pantalon
Als je de basistechnieken onder de knie hebt, dan kan je deze module volgen. Je leert een rok en een pantalon op maat maken, door het overgetekend patroon uit een modeblad aan te passen. Je leert ook specifieke technieken i.v.m. rok en pantalon zoals een blinde ritssluiting instikken, lendenband op verschillende manieren afwerken, zakken afwerken, een gulpsluiting, enz...

Blouse/Jurk
Je maakt met professioneel advies een blouse en een jurk, waarbij je pasfouten van een corsage leert herkennen en verbeteren op persoon en op patroon. Er wordt vooral aandacht besteed aan de afwerking van kragen, sluitingen, (mouw)splitten en polsboorden.

Vrije tijd
In deze module maak je comfortable kledingstukken: homewear (hippe jogging, makkelijke pyjama/huispak, makkelijk zittende kledij), een kledingstuk in rekbare stof (rok, T-shirt, jurk, vestje, ...) en een mouw- en kraagloos kledingstuk (top, jurk, gilet, ...). Je leert de aangepaste afwerkingen voor rekbare stoffen.

Tailleur/Tweestuks
Je maakt in deze module een modieus ensemble bestaande uit een tailleur/vest op een rok of een pantalon of een jurk. Er wordt veel aandacht besteed aan de verwerking van tailleurstoffen en het vakkundig afwerken van mouwen, zakken, enz... .

Jas/Mantel
Hier staat het verwerken van zwaardere en speciale stoffen centraal. De volgende technieken komen aan bod: verschillende soorten mantelzakken, mantelsplit, gebiesd knoopsgat, kraag en opslag, ... Je kiest een model in samenspraak met de leerkracht.

Tweestuks/Mantel
Deze module is voor de gevorderden, die reeds de modules Tailleur/Tweestuks en Jas/Mantel gevolgd hebben. Je realiseert een ensemble bestaande uit een rok of pantalon, een blouse of een vest en mantel. Reeds aangeleerde technieken worden verder uitgediept. Je krijgt hierbij professioneel advies van de leerkracht.

Feestkleding
Deze module biedt een brede waaier aan mogelijkheden. Je maakt het kledingstuk dat je zelf wenst, zoals een specifieke rok, pantalon, blouse, jurk (van wikkeljurk tot cocktailjurk of trouwjurk), tailleur of tweestuks, enz... . Het verschil zit in kleine details: opnaaien of opstikken van sierlinten, werken met applicaties, maken van een bijpassend accessoire (bv. sjaal, handtasje, broche, ...), jabot, ruches, smokwerk, drapage en de keuze van de stof (van katoen tot zijde, kant of voile).

NIVEAU

De opleiding Realisaties Dameskleding dient gesitueerd te worden binnen het studiegebied Mode. De opleiding heeft de classificatie derde graad van het beroepssecundair onderwijs.

BIJKOMENDE INFORMATIE

Wij bieden een praktijkgerichte opleiding aan met een theoretische onderbouw, waardoor er een waaier aan mogelijkheden ontstaat. In elke module leer je onder begeleiding specifieke technieken aan, die je daarna kan toepassen op je persoonlijke kledingstukken. Je krijgt ook meer informatie over stoffen, patronen en materialen. Bij de modelkeuzes houden we rekening met de modetendensen en het figuur van de cursist. De modellen worden in overleg met de leerkracht gekozen. Op het einde van deze opleiding kan je zonder hulp verschillende kledingstukken maken.

 

 

CERTIFICAAT

Na elke geslaagde module ontvang je een deelcertificaat.

Je behaalt het certificaat 'Realisaties Dameskleding' op het einde van de opleiding (na het met succes volgen van de 8 modules).

VERVOLGMOGELIJKHEDEN

Na het volgen van de module basis naaien kan je verder met een vervolgmodule. Afhankelijk van de gevolgde module leer je bepaalde kledingstukken maken.

 

 

INSTAPVOORWAARDEN

Je kan starten in deze opleiding vanaf minimum 16 jaar en ouder. 

Basis naaien: geen voorkennis vereist.

Overige modules: je volgde in ons cvo met succes de module basis naaien of je hebt elders die competenties verworven via een gelijkwaardige cursus.

Tweestuks/Mantel: in ons CVO volgde je met succes de modules Tailleur/Tweestuks en Jas/Mantel of je hebt deelcertificaten van een ander CVO.

 

 

DUUR VAN DE OPLEIDING

120 lestijden, start in september en eindigt in juni.

Je volgt één lesmoment per week, namiddag (13.30 u. - 16.30 u.) of avond (18.30 u. - 21.30 u.)

LESPLAATS

Je kan de lessen volgen op campus Merode of campus Waver.

(ONLINE) INSCHRIJVEN

Online inschrijven is mogelijk vanaf 1 juli. 

Om in te schrijven kom langs op het secretariaat op campus Jef Denyn of campus Waver.

KOSTPRIJS

Je betaalt € 1,50 per lestijd, voor een module van 120 lestijden betaal je dus € 180. Onder bepaalde voorwaarden kan je van een (gedeeltelijke) vrijstelling van het inschrijvingsgeld genieten. (Zie in de rubriek "Vragen": vrijstelling van inschrijvingsgeld). Naast het inschrijvingsgeld betaal je nog € 15 per module voor het cursusmateriaal en € 5 voor het gebruik van het elektronisch leerplatform per schooljaar.

PROGRAMMATIE